utorak, 10. studenoga 2015.

dvadeset drugi dio



U sami kraj dana, Alisa I Denis odlučili su provjeriti davno naštimani maskirni šator. Demosten je ostao da priprema večeru I kako su mogli pretpostaviti opet će biti kunić. Nije važno, ručak je bio izvrstan pa zašto ne očekivati da će I večera biti takva. Alisi je bilo neobično biti bez televizora, toliko toga novog se dešava da joj televizor ne nedostaje.
         Potrebno je bilo provjeriti da li je šator uopšte na svom mjestu. Denis ga je postavio prije gotovo mjesec dana, da bi se životinje u šumi navikle na takvo nešto. Na kraju krajeva, Denis je razmišljao o potpunoj mimikriji I dozvolio da mjesec dana žrtvuje maskirni šator u šumi I divljini da ga zvijeri I životinje “obilježe”, kako bi bio I mirisom sklonjen od foto modela, jazavca.
Put su prekratili razgovorom….. Ili je to bio Denisov monolog.
-         Evropska lovačka javnost je našla za shodno da poslije različitih tvrdnji u tri ugledna časopisa, konačano razriješi pitanje žive li jazavac I lisica u istoj jami. Odgovor po njima je, definitivno ne. Ono što su neki lovci jamarenjem ustanovili kažu istjeravši zajedno I lisicu I jazavca to je samo stvar slučaja. Zajednički život medju zvjerima u jamama da u njima izvode I uzgajaju svoje mlade I ništa više je bio tema istraživanja. Bioritam, bar u Evropi jazavca I lisice nije isti. Jazavac je isključivo noćnik a lisica lovi I noću ali više danju. Ishrana im nije ista. Dok jazavac prespava zimu lisica sebi ne dozvoljava taj luksuz. Tijelo lisice nije prilagodjeno za kopanje naročito krupno tijelo, glava I visoko stršeće uši. Nije u stanju da od zemlje ili pijeska zaštiti nozdrve I kopa. Stoga su njene jazbine dosta primitivne adaptacije terena ili živi u tudjim I napuštenim. Na stranu što je lisica loša domaćica njezna jazbina I okolina su pune otpadaka, nečistoće, muva I smrada. Kod jazavca je sve drugačije. On je gradjen kao prirodni rovokopač klinasta I pljosnata glava, snažan vrat, jake I široke šape sa još jačim dugim kandžama. Kada kopa nozdrve mu se skupljaju, a specijalni poklopci zatvaraju ušne školjke. Jazavčeva jazbina je obično kružni tunel u čijoj sredini se nalazi loga prečnika 50-60 cm. Vremenom jazavac svoju jazbinu proširuje novim hodnicima I logama. Neki jazavčevi gradovi su stariji od hiljadu godina. Svoj ležaj jazavac pravi od suve paprati I mahovine I povremeno ih mjenja. Blizu jazbine nema ostataka hrane, a nuždu vrši dalje, u sopstvenom toaletu. Ponekad lisica namjerno vrši nuždu u dijelu jazavčeve jazbine. Što ovog čistunca natjera da kopa novu. Ako se lisica useli u jednu od brojnih hodnika velike jazavčeve jazbine, jazavac ako ne ode, hodnik prema uljezu zatrpava. Bilo je slučajeva da lisica, pred psima uskoči u jazavčevu jazbinu pa je I to dio priče o njihovom navodnom suživotu. Ruski prirodnjak Formozov je deset godina pratio jednu veliku jazbinu bolje rečeno sistem jazbina. Za to vrijeme su registrovani novi stanari: porodica lisica, tvorovi, psi lutalice, žderavac I divlja mačka. Prema tome jazavac I lisica nemaju ničeg zajedničkog pa ni u stanovanju. Sve tvrdnje I svjedočenja o dobrovoljnom dijeljenju jazbine su samo slučaj.
Kada su nekih dva sata od Demostenove nastambe stigli u sred šume pred jedan maskirni šator, Alisa se počela smijati.
-         Šta je bilo
-         Kako češ ući u njega. Tako nizak neugledan, jedva sam ga I primjetila.
-         Naravno da je nizak. Taman toliko je visok da se sjedeći može kroz mali prozorčić na drugoj strani šatora pratiti predmet koji se želi slikati. Na šatoru je takva vrsta boja nevidljivih ljudskom oku, a životinjama ne predstavlja opasnost. Moram se stopiti sa prirodom da bih mogao slikati prirodu. A unutra ćeš ući kao I ja, četvoronoške. Smjestićeš se I biti sa mnom. Dodaj mi te moje torbe sa opremom.
Denis je lagano vadio dio po dio opreme koja mu je neophodna za fotografisanje. Kako je izvadi iz torbe tako je I slaže jednu pored druge. Postavljajući foto aparat na stalak kao da će odmah početi slikati.
-         Da se nisi malo zafrkao. Mrak je, a nemaš blica. Zašto ne upališ lampu.
-         Niti jazavac, niti bilo koja druga životinja u šumi nema lampu. Tako da je nemogu ni ja koristiti. Lakše bi me primjetili. A, što se tiče blica, neću ga ni koristiti. Ne treba mi. Koristim osjetljive filmove I to je to. Hoćeš li probati dvogled sa IC zracima. Gledaj tamo, tamo je jazbina I vidjet ćeš ulaz. Imali šta.
-         A, vidim. Nema ništa.
-         Osnovnih pet pravila o fotografiji koje sam naučio još u osnovnoj školi u foto sekciji I danas primjenjujem. Kao prvo. Mora se uvijek I svuda nositi svoj foto aparat Kao drugo Mora se biti tamo gdje se nešto dogadja. Kao treće Mora se snimati cio dogadjaj tako da sve snimljene fotografije čine cijelinu priče, čak I ako bude objavljena samo jedna fototografija, što zavisi od urednika ili naručioca , ostale fotografije će poslužiti kasnije I ispuniće svoju svrhu.
-         A moguli ja sa svojim digitalcem praviti fotografije
-         Kako da ne. Tvoje fotografije mogu biti vrlo uspjela zbirka za herbarij. U proljeće se ne skupljaju biljke za herbarij jeli tako
-         Da, ali kako ću sa svjetlom ekspozicijom I ostalim filozofijama o kojim ti govoriš
-         Ne brini se dok je memorije u aparatu biće I prostora za tvoje fotografije. Sve što uslikaš naveče ćemo uz kafu analizirati I vidjeti koje su uspjele, a koje ne. Zar ti misliš da ja neznam napraviti neuspjelu fotografiju.
-         Rekao si mi tri pravila. Koja su još dva.
-         Četvro pravilo je, fotograf mora biti veoma kritičan prema svojim radovima I sve što ne zadovoljava u tehničkom smislu treba sam da odbaci. Peto možda I najvažnije jeste da I najbolje snimljena fotografija ako ne ugleda svijetlost dana ostaje bezvrijedna.
-         Hoćeš reći da bi ja slikala bez veze.
-         Ne, upravo suprotno. Tvoj herbarij ili blog je pravi zadatak za tebe I tvog digitalca. Kakvu spravicu imaš
-         Evo, vidi.
-         Ohohoho Ovo je fotoaparat koji impresionira elegancijom I stilom. Ovaj aparat metalnog kućišta posjeduje rezoluciju od 7,1 megapiksel kako bi svaki detalj bio snimljen, dok dvostruka stabilizacija slike štiti od neželjenih mutnih slika, kako bi one uvijek bile oštre I čiste. Ima ga u tri boje tankog kućišta otpornog na vremenske utjecaje. U metalnom kućištu otporan je na vremeneske uslove. Brigh capture tehologija omogućava sasvim jednostavno snimanje u slabim sjetlosnim uslovima. Digitalac ti omogućava da vidiš više, čak I bez korištenja blica. Čak štaviše, svjetao I 6,4 cm veliki LCD ekran olakšat će pregledavanje slike neposredno nakon snimanja. Dvadeset tri scenska programa, kao snijeg,plaža I sport, raspoloživi su za različite situacije. Kapacitet ugradjene memorije može se proširiti u bilo kojem trenutku, jednostavno umetanjem opcijske xD-picture kartice. Elegantan I pametan čini snimanje neprocjenjivih životnih trenutaka pravim užitkom.
-         Hejjjj pa zar nisi rekao da nevoliš novu tehnologiju.
-         Ne znači to da je ne pratim. Još uvijek digitalna fotografija nije stigla nivo fotografije sa filma što ne  znači da se to vrlo brzo neće desiti. Tebi I tvojim prohtijevima je izvrstan aparat. Samo naprijed.
Ostali su u maskirnom šatoru upravo onoliko koliko je bilo neophodno potrebno da se Denis smjesti za sutra. Pratili su ulaz u jazbinu I nisu primjetili nikakvih pomjeranja. Alisa je predložila da se vrate kod profesora. Padao je mrak. Denis se nije bunio jer je planirao ujutro poraniti da bi eventualno napravio koju fotografiju. Ako se posreći.
Na ulazu u kuću profesora Babića pričali su o hrani. Kako nebi kad su davno ručali, a pokraj puta su se napili hladne planinske izvorske vode. Oštar planinski zrak, dugo pješačenje I neizvjesnost od sutrašnjeg dana otvorili su apetit kod Denisa, ali i kod Alise koja se ne sjeća da je nekada osjetila to što osjeti sada. Potrebu za hranom. Glad.
-         Profesore, šta je na stolu. Ko vukovi smo gladni
-         Za večeru vam nudim Kunića sa slaninom na češki način, jel može.
-         Može sve samo daj, gladni smo. Ovaj vikend nam je izgleda zec pod zubom. Pričaj kako kunića spremaju u češkoj.
-         Jedan kunić, malo slanine, glavica crnog luka, maslac, biber i so. Meso sam nadijevao slaninom. Na maslacu propržio ostatak slanine i na rebarca siječen crni luk. Dodao meso i pekao da porumeni sa svih strana. Dodao malo vode, so i biber. Pekao uz stalno okretanje oko jednog sata. Jednostavno I ukusno. Probajte. Umjesto kruha je pura.
-         Desert. Ja sam sa tobom navikao na kompletan obrok. I u ratu si pazio na hranu. Uzeti sve neophodno, a ako može neka bude I ukusno
-         Jabuka ima posebnu važnost u ishrani ljudi, osobito tokom zime kada nema dovoljno svježeg voća, a kada nam u ishrani nedostaje prirodnih vitamina.
-         Profesore pun si iznenadjenja. Ja volim jabuke. Od kuda ti jabuke u aprilu
-         Razumljivo je nastojanje da se jabuke što duže i bolje sačuvaju svježe tokom zime, od novembra pa sve do maja. Valja, znati da kvaliteta i skladišna sposobnost plodova jabuka ovisi o čitavom nizu činjenica. Prije svega koliko će se jabuka dugo čuvati ovisi o sorti. Tako npr. ljetne sorte jabuka ne podnose dugo skladištenje i u optimalnim uvjetima mogu se očuvati samo oko mjesec dana. Jesenske sorte možemo u prikladnom skladištu čuvati 2 do 3 mjeseca, a neke zimske sorte čak I do 7 mjeseci. Dužina čuvanja jabuka u skladištu, nadalje, ovisi i o tome kako smo njegovali jabuke u voćnjaku. Jabuke, npr, koje smo jako gnojili mineralnim, a osobito dušičnim gnojivima te one koje smo suviše navodnjavali – lošije će se držati u skladištu i brže će obolijevati. Premali i preveliki plodovi također se lošije čuvaju od plodova srednje veličine karakteristične za pojedinu sortu.
-         Profesore izgleda da je tvoj današnji djak zaspao. Puno joj je bilo uzbudjenja za danas. Mogli bi I mi kao I ona malo odspavati. Meni je sutra poraniti.
Važi. Pripremiću vam hranu da možete ponijeti sa sobom. Probudite me kad krenete, pravo da ti kažem zainteresovali ste me oboje za ono što radite. Puno toga mi nije jasno, ali nije važno, ima vremena……

Nema komentara:

Objavi komentar