petak, 30. listopada 2015.

sedamnaesti dio

Razgovor je dobio ugodne prijateljske tonove, kakvi mogu samo biti razgovori u kafani na šanku. Alisa se smirila, gotovo da joj je godilo čavrljati sa ovim nepoznatim ljudima. Nije ih ni poznavala, ali je pričala o sasvim običnim stvarima, koje su interesovale nju I njih. Konobarica je lagano pravila kafu za kafom, porudžbinu za porudžbinom ali je razgovor sa ovo dvoje ljudi interesova. Izgleda da je posebno interesovao, Denis. Nije očekivala da će se tako desiti, ali zar se može planirati sudbina. Nemože. Praktično je na pitanje dala I odgovor. Denis, je bio izgleda najiskusniji u kafanskim razgovorima bez cilja I kraja. Mislio je, ako Kimbo ne dodje za petnaest minuta ja ću morati napustiti svoj pravi plan I pozabaviti se ovom konobaricom. Nisu ni primjetili kako se kafana punila gostima. Kako je njihov razgovor prelazio nivo kafanskog naklapanja, našli su zajedničku temu. Kafa.
-         Ja znam za espreso kafu I onu pravu bosansku, pored nje ima još kafa sa ćulafom, kada u malu džezvicu dodam još pola kašikice kafe onako preko kajmaka, kad kafa kihne, I to je to.
-         Neznam o čemu vi pričate šta se još može reći o kafi, vidjela sam na satelitu da u njemačkoj piju kafu iz velikih šolja ali neznam šta je to.
-         U pitanju je filter kafa koja se sprema na način da vrela voda preljeva preko kafe, kroz koju kad prodje u posudi ispod toga je kafa. Navodno je ko fol to ok kafa. Ali, na cijelom svijetu ima čini mi se koliko nacija toliko I recepata kako napraviti kafu. Ja recimo ponekad volim spremiti irsku kafu. Za nju mi je potrebna jedna šolja vrlo jake kafe, 2 kašike šečera, čašica irskog viskija I kašika vrhnja. U čašu se stavi šećer I rastopi se tako da prelijete s malo vruće kafe, zatim dodajte viski ostatak još vruće kafe I obilnu kašiku tekućeg slatkog vrhnja. Kao još jednu varijantu možete staviti I kašiku čvrsto tučenog slatkog vrhhnja, pazeći da se ne pomiješa sa kafom. Pa da kafu pijete preko vrhnja.
-         Ja volim popiti tursku kafu, kako je danas zovu bosansku ili domaću kafu. Ali ono što ja imam kao recept za tursku kafu je sa medom. U džezvu se sipa šolja vruće vode, 2 kašike meda I 2 kašike sjemenki susama te kuhati na laganoj vatri. Dodati 6 kašika sitno mljevene kafe dobro pomiješati I poslužiti u malim šoljicama. Ipak, ono što mi je orijentalno u kafi imam u receptu koji nazivam orijentalna kafa. Za njega imam I posebne posude I posebne mirodjije. Pravim ga u ljeto I to samo kada imam dosta vremena. U posudu od terakote stavim dva komadića cimeta, 2 klinčiča, 2 komadića pimenta. Dodam dvije  šolje jako vruće kafe. Poklopim i sačekam sat vremena. Procijedim I ulijem u velike čaše u koje sam stavila kocke leda. Prije posluživanja dodaju se slatko vrhnje I šećer.
-         Bože dragi da vas nisam upoznala I napravila zbrku sa šoljicama ne bi znala ovoliko o kafi.
-         O, pa ti si to pripremila pravo sa uživanjem. Nama starijima smeta kafa zbog predrasuda.  Zabluda vezana za kafu je da povišava krvni pritisak. Ovo je samo delimično tačno. Pritisak će nešto porasti odmah poslije kafe, ali će taj efekat biti kratkotrajan. Poslije toga će vrijednost krvnog pritiska opasti više nego što je prvobitno porasla, tako da se može reći i da kafa snižava krvni pritisak. Sve u svemu, zaista, ako pijete jednu do dvije kafe dnevno, ne treba uopšte razmišljati o tome. Opustite se i uživajte!
-         Ipak, ipak, treba je izbjegavati piti uveče, jer može da dovede do nesanice. Kafa stimuliše aktivnost mozga, pa može da se desi iako morate sutra rano da ustanete, baš nešto ne ide na spavanje. Pretjerivanje sa kafom nije dobro. Najčešći problemi koji se javljaju su nesanica, uznemirenost, lupanje srca, bol u želucu.
-         Nedavno sam uz kafu čula najnevjerovatniju priču.
-         Kakvu!
-         Čula sam je od prijateljice. Tajnu koju je čuvala nekoliko godina. Ona nije bila baš neki djak u školi. Morala je prekinuti školovanje jer je zbog pet jedinica morala završiti školu kao vanredan djak u zimskom periodu kada su polagali mnogo stariji od nje.
-         Hejj, šta tu ne valja I šta ti je nevjerovatna priča uz kafu.
-         Čekaj. Svi oni koji su sa njom polagali ispite u školi, su to radili zato što im je trebala kvalifikacija.  Najčešće su to bili bivši I budući policajci. Pošto je išla u saobraćajnu školu na diplomskom ispitu imala je stručni predmet. Ali, kako je u medjuvremenu našla posao poslala je svoju majku da provjeri kada je termin za polaganje diplomskog ispita. Mati javlja iz škole, Dolazi, ispit je za sat vremena. A ona odgovara, nemogu, izgubiću posao. Mati ostaje u školi sjeda u školsku klupu I polaže ispit za kćerku. Članovi komisije su je malo čudno gledali, bila im je nepoznata, ali ona je do kraja završila sa ispitom.
-         He, he. Iiiiii 
-         Usmeni dio ispita naravno polagala je moja kolegica I položila. Svi su joj čestitali. Osim matere koja joj je jebala sve na kamaru.
-         Šta je tu čudno I nevjerovatno

-         Čuj šta. Moji neznaju ni šta studiram, a ne da me zamijene na ispitu pa gdje ide ovaj svijet.

Nema komentara:

Objavi komentar